Klimaat en hydrologie

Klimaat

Korea ligt in de gematigde gebied en alle vier de seizoenen – lente, zomer, herfst en winter – zijn duidelijk te onderscheiden.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 10°C en de gemiddelde jaarlijkse neerslag is 1.000 – 1.200 mm.

Het klimaat wordt beïnvloed door typische seizoenswinden. In de winter heerst er helder weer door de koude noordwestenwind, en in de zomer waaien zuiden- en zuidoostenwinden, die hevige regenval met zich meebrengen, en zwoel weer blijft aanhouden, terwijl in de lente en de herfst de continentale en oceanische seizoenswinden elkaar afwisselen, waardoor de windrichting is onbepaald en warm en helder weer heerst.

Hydrologie

Vergeleken met de omvang van het grondgebied heeft Korea veel rivieren en beken en een dicht riviernetwerk.

Er zijn duizenden kleine en middelgrote rivieren. De rivieren Amnok, Tuman, Taedong, Raktong en Han worden in Korea vijf lange rivieren genoemd en die plus de rivieren Chongchon, Ryesong, Kum, Somjin en Yongsan worden tien lange rivieren genoemd. De Amnok (803 km) is de langste in Korea, met het breedste bekkengebied (64.740 km2).

Er zijn meer dan 100 natuurlijke meren en 1.700 kunstmatige meren. Deze laatste wordt gebruikt voor irrigatie, energieopwekking, overstromingsbeheer, industriële en stedelijke watervoorziening, transport, viskweek, landschapsarchitectuur, enzovoort.

Bekende kunstmatige meren zijn Suphung, Jangjin en Thaechon meren voor energieopwekking en Unpha, Sohung, Yonphung, Thaesong en Paengma meren voor irrigatie en Lake Kumsong voor overstromingsbeheer.

Er zijn veel minerale bronnen. De provincies Noord-Hamgyong en Zuid-Hwanghae hebben veel hete kuuroorden, terwijl de provincies Noord-Phyongan en Jagang gezegend zijn met mineraalwater.

Er zijn meer dan honderd minerale bronnen zoals beroemde kuuroorden waaronder Paektu, Yangdok, Talchon, Kyongsong en Onpho kuuroorden en Kangso, Okryu, Myohyangsan, Sogwangsa en Yodok mineraalwater.

Ze hebben allemaal bicarbonaten als hoofdbestanddeel, waarvan spa’s natriumbicarbonaat als hoofdbestanddeel hebben en mineraalwater calciumbicarbonaat als hoofdbestanddeel.

Onpho-spa

Onpho Spa bevindt zich in Onpho-ri, Kyongsong County, in de provincie Noord-Hamgyong. Het werd ongeveer 500 jaar geleden ontdekt. Duizenden tonnen water stromen per dag uit tientallen bronnen. De watertemperatuur is 57°C.

Het is effectief voor de preventie en behandeling van neuralgie, neuritis, artritis, hypertensie, dermatose en chronisch eczeem.

Kangso-mineraalwater

De bron bevindt zich in Yaksu-ri, Kangso District, Nampho. De watertemperatuur is 7-15°C. Het is zeer effectief voor het genezen van mondaandoeningen en maag- en darmzweren en andere chronische problemen zoals gastritis, hepatitis, pyelitis, cystitis, enteritis en colitis.

Omdat de productiebases zijn uitgebreid en de hoeveelheid is toegenomen, wordt het mineraalwater geleverd aan Pyongyang en lokale gebieden.

Sindok bronwater

De bron bevindt zich in Onchon County, Nampho, en is algemeen bekend bij de wereld. Lokale mensen leven meer dan 100 jaar.