Topografie

Korea is bergachtig en het land ligt gemiddeld 442 meter boven zeeniveau. De hooglanden zijn 176.404 vierkante kilometer (78,7% van het hele grondgebied) en de laaglanden zijn 47.848 vierkante kilometer (21,3% van het hele grondgebied). Topografisch gezien is het land hoog in het noorden en het oosten en wordt het lager naar het zuiden en westen.

De `Great Paektu Mountains` strekken zich uit van `Mt Paektu` tot `Kujae Peak` aan de zuidkust en vormen wervelgebergten en verspreiden vele takken, waardoor een systeem van bergketens wordt gevormd. `Janggun Peak` (2.750 m boven zeeniveau) van `Mt Paektu` is de hoogste piek in Korea.

Korea is rijk aan hooglanden en holtes, waaronder de Paektu-, Paengmu- en Kaema-plateaus, de Kanggye- en Hoeryong-bassins en de Ryongmun Cavern en Songam Cave.

Valleien zijn ontwikkeld langs tal van rivieren en beken, en hellingen beslaan een groot gebied. Pyongyang, Ryongchon, Yoltusamcholli en andere vlakten worden meestal gevonden in de benedenloop van lange rivieren aan de west- en zuidkust en kustgebieden.

De kustlijn is lang en zeer grillig.

Korea heeft diverse landvormen zoals alpiene gebieden, plateaus, vlaktes, stroomgebieden, rivierdalen, kusten, karst en eolische bodem.

Gevierde bergen

Mt Paektu

Mt Paektu is de hoogste berg in Korea, die oprijst aan de noordgrens met China, met name in Samjiyon County, in de provincie Ryanggang. Het Koreaanse volk beschouwt het als de heilige berg van de revolutie en de voorouderlijke berg van de natie.

Een keten van zijn toppen stijgt imposant omhoog in het midden van uitgestrekte primitieve bossen.

Op de `Janggun-piek`, de belangrijkste piek op Mt Paektu, kun je de adembenemende zonsopgang boven Mt Paektu zien die rood kleurt op de toppen, valleien en het meer van Chon.

`Lake Chon` op de bergtop die de toppen van Mt Paektu weerspiegelt, zoals Janggun, Hyangdo, Paegun en Chail, is een wonder om te zien.

Een van de grote alpenmeren ter wereld, met een omtrek van 14,4 km, een oppervlakte van 9,16 km2 en een diepte van 384 m.

De watervallen van Paektu en Sagimun die in het meer oprijzen, ontvouwen een mysterieus alpenlandschap.

De gevierde berg wordt gekenmerkt door steeds veranderend weer. Plots steekt er een felle storm op aan de oever van het kalme Chon-meer, die hemel en aarde doet schudden en regenwolken met zich meebrengt. Maar het volgende moment breken donkere wolken op en komt de zon tevoorschijn. Vallende regen wordt in een mum van tijd vervangen door hagel; aan de ene kant fonkelen bloemen nat van de regen in de zon en aan de andere kant vallen sneeuwvlokken. Dergelijke wonderen van de natuur worden ontelbaar gezien.

Opvallend zijn rododendrons die bloeien in de sneeuw, chars in Lake Chon en de spa’s van Paektu en Paegam.

Mt Paektu wordt geassocieerd met de anti-Japanse gewapende strijd georganiseerd en geleid door president Kim Il Sung om het land te bevrijden en is een sublieme berg van de Koreaanse revolutie waar de geboorteplaats van generaal Kim Jong Il is.

Het werd geregistreerd als een internationaal biosfeerreservaat in Juche 78 (1989).

Mt Kumkang

Mt Kumgang ligt in het oostelijke deel van het Koreaanse schiereiland. Het opent een gevarieerd en prachtig landschap in een uitgestrekt gebied. Het wordt één van de meest gevierde bergen genoemd omdat het gezegend is met 12.000 toppen, ontelbare fantastische rotsen en hoge kliffen, diepe kloven, spectaculaire watervallen, poelen geassocieerd met legendes en prachtige landschappelijke schoonheid van de kust, die goed bij elkaar passen.

De berg is verdeeld in drie secties – Inner Kumgang, Outer Kumgang en Sea Kumgang – afhankelijk van het type landschap.

In de bergen groeien zeldzame planten zoals Kumgang Stephanandra incisa en Hanabusaya asiatica Nakai, die worden gevonden in het enige geslacht en soort ter wereld.

Een buitenlandse dichter zei: “Praat niet over een beroemde berg in de wereld voordat je de berg Kumgang hebt gezien.”

Mt Myohyang

Mt Myohyang ligt in het noordwestelijke deel van Korea. Piro Peak, de belangrijkste top van de berg, is 1909 meter hoog.

Majestueuze en vreemde pieken, kristalhelder water, cataracten, dichte bossen, geur van bloemen, bladeren die in de herfst rood kleuren, kabbelende beekjes en fluitende vogels – dit alles gaat goed samen om een fantastisch uitzicht te bieden.

Spectakels zijn onder andere de pieken van Piro, Wenman, Chonthap en Hyangno, en rotsen van Inho en Paegun.

tussen pieken en kliffen zijn er valleien, diep en smal, zoals Sangwon, Manphok, Chonthae en Chilsong, en de watervallen van Pison, Kumgang, Taeha, Sanju, Ryongyon, Kuchung en lsonnam zijn ook prachtig.

In de berg zijn veel historische overblijfselen bewaard gebleven. Er zijn de Pohyon-tempel die de architectuur van Korea in het begin van de 11e eeuw tentoonstelt, de Pulyong-zaal waar de kronieken van de feodale Jason-dynastie waren gehuisvest, één van Korea’s typische historische archieven, de archieven van 80.000 blokken van de complete verzameling boeddhistische geschriften en vele andere overblijfselen.

In het bijzonder is er het International Friendship Exhibition House, waar de geschenken zijn bewaard die zijn aangeboden aan president Kim Il Sung, generaal Kim Jong Il en opperste leider Kim Jong Un uit vele landen van de wereld.

Mt Chilbo

Van oudsher wordt Mt Chilbo Kumgang genoemd in de provincie North Hamgyong vanwege de combinatie van prachtige bergen en zeegezichten. Het ligt in de provincies Myongchon, Hwadae, Myonggan en Orang in de provincie North Hamgyong.

De berg heeft een oppervlakte van 250 vierkante kilometer en heeft de Chonbul-piek (659 m) als belangrijkste piek. Het prachtige uitzicht van de berg met sierlijke toppen, diepe ravijnen, watervallen, vijvers, bossen en zeegezichten en beeldhouwachtige steile rotsen zijn zo pittoresk en kostbaar dat mensen het Mt Chilbo noemden (wat zeven schatten betekent).

Het unieke landschap van de berg varieert met de plaatsen en is verdeeld in Inner Chilbo, Outer Chilbo en Sea Chilbo, afhankelijk van hun kenmerken.

Mt Kuwol

Het ligt op het grensgebied tussen de provincies Unryul, Anak, Samchon en Unchon, in de provincie Zuid-Hwanghae.

De berg heeft steile rotsen, diepe, weelderige ravijnen, een diepblauwe vijver, heldere brullende doorwaadbare plaatsen die langs de ravijnen weven en witte watervallen. Ze passen goed bij elkaar en ontvouwen zich een ongewone natuurlijke schoonheid van bergen en ravijnen.

Beroemde watervallen

Kuryong-watervallen

Kuryong Falls, 74 meter hoog, bevinden zich in Mt Kumgang.

Onder de watervallen ligt de 13 meter diepe Kuryong Pool. Het Kuryong-paviljoen staat op de granieten klif van de watervallen. Onder het paviljoen is een kloof te zien waarlangs helder water naar de `Upper Eight Pools` stroomt, geassocieerd met een legende van acht feeën die uit de hemel kwamen om er een bad in te nemen, gefascineerd door het prachtige landschap.

Pijnbomen op kliffen en een ketting van rotsen in verschillende vormen voegen een vleugje charme toe aan de watervallen.

Het heldere water van Kuryong Falls wordt mineraalwater genoemd omdat het verschillende mineralen bevat.

Pagyon-watervallen

Pagyon Falls, 37m hoog, bevinden zich tussen Mt Chonma en Mt Songgo in Kaesong in het midden van Korea.

Boven de watervallen is een poel, Pagyon genaamd, met een diameter van 20m, en in het midden ervan ligt Son Rock. Onder de watervallen bevindt zich het Komo-zwembad, met een diameter van 40 meter, aan de oever waarvan het Pomsa-paviljoen staat.

Rond de watervallen zijn er het Taehungsan Fort en de Kwanum en Taehung tempels, die een vleugje oudheid aan het tafereel toevoegen.

Ullim-watervallen

De Ullim-watervallen bevinden zich in Munchon, in de provincie Kangwon. Ze zijn 63 meter hoog, 5 meter breed en hebben twee verdiepingen. 20 tot 25 kubieke meter water valt per seconde naar beneden.

Onder de watervallen is een vijver van 1,5 meter diep, met een straal van 30 meter.

Meren en bezienswaardigheden aan de kust

Samjimeer

Lake Samji ligt in het lavagebied van Paektu. Het bestaat uit drie kleine meren, die werden gevormd als gevolg van een stroom die werd geblokkeerd door basalt en puimsteen die uit de monding van de vulkaan Mt Paektu naar beneden stroomden. Het grootste meer heeft een omtrek van 2,6 km en een diepte van 3 m.

Het meer is zo mooi als een foto – de keten van het Paektu-gebergte vaag gezien als de mist bij zonsopgang optrekt, lariks- en witte berkenbossen rond het meer, helder water dat ze weerspiegelt, zandstrand, azaleabloesems, grazende herten en reeën in kuddes. Tijdens de anti-Japanse revolutionaire strijd rustte Kim Il Sung hier uit op zijn opmars naar het Musan-gebied, waar hij de hoofdmacht van het Koreaanse Revolutionaire Volksleger aanvoerde.

Hier is een groots monument bestaande uit groepssculpturen van guerrillastrijders en een bakentoren, gecentreerd rond het bronzen beeld van Kim Il Sung.

Lagune Samii

lagune Samii ligt in Kosong County, provincie Kangwon aan de oostkust van Korea. De lagune, 6,5 km in omtrek, wordt begrensd door 36 heuvels in het noorden, waaronder Samilpho Kumgang Gate, een grote stenen poort, in het noordwesten en Sea Kumgang van Mt Kumgang in het zuidoosten. Het staat van oudsher bekend als een schilderachtige plek: het Wau-eilandje ligt in het midden van het meer met dennenbomen die erop groeien, historische overblijfselen zoals de plaats van het Sason-paviljoen en Musondae, en pieken rond het meer die worden weerspiegeld op de zachte water.

Er wordt gezegd dat vroeger een koning hier kwam om een goede dag te hebben, maar hier drie dagen verbleef, gebiologeerd door het prachtige uitzicht, vandaar de naam Samii (drie dagen in het Koreaans).

Sijungmeer

Lake Sijung in Thongchon County, provincie Kangwon, is ook een van de schilderachtige plekjes aan de oostkust van Korea. De serene natuurlijke dennenbossen aan de kust en het kristalheldere water zijn mooier bij maanverlichte nacht en creëren een rustige en vredige sfeer. De modder van het meer staat algemeen bekend om zijn hoge herstelwaarde.

Songdowon

Songdowon, een schilderachtige kustattractie in Wonsan, provincie Kangwon, is een recreatiegebied met een oppervlakte van 200 hectare. Er is een zandstrand van 40 tot 100 meter breed en enkele kilometers lang. Geurige zoete briar bloeit rood op het strand.

De kust omspoeld door zachte golven is een goede badplaats. De pijnboombossen in de buurt van het strand bieden welkome schaduw, en er zijn sport- en amusementsfaciliteiten, Sujong (Crystal) Pavilion, Mujigae (Rainbow) Bridge en dergelijke.

Chongsokjong

Chongsokjong is een schilderachtige attractie aan de kust in Thongchon County in de provincie Kangwon. Chongsok, wat steengroep betekent, bestaat uit zeshoekige of achthoekige basaltpilaren gevormd door vulkanische actie en langdurige verweringsprocessen. Ze strekken zich 1000 meter uit langs de kust in de vorm van staande, zittende en liggende kolommen. Vier kolommen zijn elk tientallen meters hoog en worden Sason (vier bovennatuurlijke wezens) Peak genoemd, zoals een legende zegt dat er in de oudheid vier bovennatuurlijke wezens bovenop speelden omdat ze zo mysterieus en mooi zijn als gepolijste jade.

Het is fascinerend om de zonsopgang boven Chongsokjong te zien, majestueuze rotskolommen aan de blauwe zee, pijnbomen die wortelen in spleten van rotsen en het nachtelijke uitzicht overgoten met zilverachtig maanlicht.

Monggumpho

Monggumpho ligt aan de kust van Ryongyon County, in de provincie Zuid-Hwanghae, in het westen. Het witte zandstrand, bloeiende doornstruiken en groene pijnbomen vormen een prachtig tafereel langs de kust. In het zuiden zijn er mysterieus gevormde rotsen zoals Khokkiri (Olifant) en Korae (Whale) rotsen en in het oosten doet het denken aan Chongsokjong en Sea Kumgang. Het strand. is 2 km breed en 8 km lang, en het zand is zo hoogwaardig dat het over de hele wereld bekend is.

Ondergrondse schilderachtige schoonheid

Ryongmun-grot

De Ryongmun-grot in het district Kujang, in de provincie Noord-Phyongan, is een karstgrot in het kalksteengebied dat honderden miljoenen jaren geleden in het lagere paleozoïcum is gevormd.

Het is 6 km lang en bestaat uit twee hoofdsecties en veel vleugels. Er zijn de Sokhwa- en Paekhwa-secties die allerlei soorten bloemen in de natuur vertegenwoordigen, de Kumgang-sectie met 12.000 pieken, Acht Pools en watervallen in Mt Kumgang, en de Paektusan Secret Camp-sectie met de Jong II-piek, uitgestrekte bossen en Mt Paektu erachter.

De grot, gezegend met stalactieten, stenen bloemen en stalagmieten, ontvouwt scènes in elke grot en grot-Posok-sectie die doet denken aan glinsterende edelstenen op het 120 m² grote plafond, de Chonsang Ragwon-sectie met een schilderachtig uitzicht op de Samsonam-watervallen van 30 m hoog en het Ryongmun-plein met een oppervlakte van 3 600 m².

Songam-grot

De Songam-grot in Kaechon, in de provincie Zuid-Phyongan, in het westelijke deel van Korea, bestaat uit 16 secties en meer dan 70 schilderachtige plekjes. De stenen poort in de Kwanmun-sectie leidt naar de Tolmun-watervallen en vervolgens naar de Phokpho-sectie.

Het geluid van de waterval is opwindend, regenboogforellen zwemmen in het zwembad eronder gevuld met tientallen kubieke meters water en levensfiguren van zee-egels, krokodillen, karpers, kreeften en inktvissen worden tussen de watervallen gezien. De grot heeft veel schilderachtige plekjes, waaronder de Kiam-sectie met rotsen in de vorm van een duif, havik, adelaar, zwaard en vleugel van een ros, brullende watervallen met tien niveaus, de secties Solgyong en Unha met oogverblindend sneeuwlandschap en melkwegstelsel, en de Surim Sectie, Paekhwa Sectie met stenen bloemen en Kungjon Sectie.